Política Econòmica i Treball
 • Compromís sindical pel concert econòmic

  Entre mitjans i finals de Juny, els dos sindicats majoritaris a Catalunya varen fer resolucions sobre el pacte fiscal (Comissions Obreres i UGT). Amb diferents matisos, tots dos sindicats defineixen un model de finançament que superi el dèficit fiscal històric que arrossega Catalunya, amb una agència tributaria pròpia per recaptar, gestionar i liquidar tots els impostos. Amb capacitat normativa i d’inspecció. Tots dos sindicats, que ostenten més del 83% de la representació sindical a Catalunya, aprofiten les seves resolucions sobre el concert econòmic per establir un pressupost mínim per temes com ara la despesa social, o la competitivitat, emfatitzant que un nou model de finançament ha d’estar al servei de l’estat del benestar de la ciutadania en el seu conjunt.

 • Corralito al CSIC

  El Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha fet suspensió de pagaments a proveïdors, ahir a tots els centres del CSIC ens van enviar una carta explicant-nos que no tindrem accés a fons per viatges, reactius de laboratori, etcètera en definitiva el CSIC només pot pagar "nómina del personal, seguridad social, tributos, devoluciones a Tesoro e intereses de demora". Així està el patí senyores i senyors. El CSIC ja va començar l'any sense saber d'on treure un 25% del seu pressupost pel 2012, va continuar la caiguda quan es van anunciar les retallades en recerca d'un 30% i no crec que les coses millorin gaire d'aquí a finals d'any.

 • Amb el comerç no s'hi juga

  La liberalització d’horaris comercials que ha aprovat el govern del PP a Madrid és una estocada de mort a la delicada situació que el sector comercial està vivint en els darrers anys. Des d’ERC sempre hem defensat el model català de comerç, aquell comerç que es troba als carrers dels nostres pobles i ciutats, que es basa en la proximitat, en l’atenció personalitzada. El comerç que genera riquesa econòmica, però que, a la vegada, garanteix cohesió social i territorial, llum i seguretat a les nostres poblacions.

 • El parc agrari del Baix Llobregat, una opció de futur

  La comissió sectorial d’Agricultura, Ramaderia i Pesca d’Esquerra Republicana insta al Govern de Catalunya i al seu Conseller d’Agricultura que a l’hora de prendre la decisió d’autoritzar la instal·lació del projecte d’EUROVEGAS al Baix Llobregat tingui en compte la resolució aprovada per unanimitat per la totalitat dels grups polítics que conformen el Parlament de Catalunya en el transcurs del Ple celebrat el 14 d’abril de 2010 i que es dedicà de manera monogràfica al món agrari.

 • De Sant Boi a Sands Boys ¡Viva las Vegas!

  Ara hi ha moltes i bones oportunitats per adquirir propietats a Europa, especialment a Espanya, on és el moment d’aprofitar-se’n. T’estan donant els terrenys per no res, t’ho donen tot per no res. Donald Trump (Nova York 1946) multimilionari, empresari immobiliari, propietari de casinos. L’any 2008 els representants de Las Vegas Sands ja van visitar Catalunya amb el seu projecte sota el braç, però encara no estàvem prou malament i avui, de nou, han visitat Barcelona i han estat rebuts pel govern de la Generalitat.

 • Consells pràctics sobre els serveis de telecomunicacions a les administracions locals

  Els serveis de banda ampla són, cada vegada més, imprescindibles per garantir la competitivitat de les empreses i arrelar els ciutadans al territori. Però no sempre estan disponibles i, en molts casos, no tenen la qualitat i el preu òptims. El que els ciutadans i les empreses necessiten són serveis, per tant no us obsessioneu amb el tipus de tecnologia (fibra òptica, wimax, etc.) amb què us arriba el servei. On heu d’incidir és en les infraestructures: des d’antenes de mòbils (amb les noves tecnologies en caldran almenys el doble), fins a canalitzacions de fibra òptica per connectar les antenes, les centrals telefòniques o els polígons industrials.

 • Internacionalització: l'únic camí possible a seguir per les empreses catalanes

  El passat dijous 21 de juny, dintre del cicle de sopars que organitzem des de la sectorial d’Empreses, Indústria i Serveis, i que anomenem “Sopars productius de la SNEIS”, vàrem convidar al Joan Tristany, director de l'AMEC (Associació Multisectorial d’Empreses Exportadores). En el context econòmic actual, on el consum intern no para de baixar, on les administracions públiques no poden invertir, l’únic camí de creixement que ens queda és la internacionalització, és per això que vàrem triar aquesta temàtica.

 • Recerca: caminant en la direcció oposada

  Un article aparegut el 7 de juny a la revista Nature, signat per la secretaria d'estat de recerca Carmen Vela, ha generat nombroses mostres de rebuig per part de la comunitat científica i articles d'opinió diversos. En aquest escrit justifica les recents retallades en recerca per, segons diu, millorar-ne l'excel·lència. El rerefons de l'article: "fer més amb menys" en el camp de la ciència, no és merament una qüestió de voluntat. Els problemes de la recerca s'han d'afrontar amb polítiques de planificació i de gestió eficaç de la distribució de recursos.

 • Una destralada més als nostres drets laborals

  La setmana passada va tenir lloc el darrer tràmit parlamentari per la convalidació del text legal de la reforma laboral. En la tramitació parlamentària s’han pogut fer paleses diverses de les constatacions que varem fer al seu moment. El suport incondicional del grup parlamentari de CIU a la reforma i que el text inicial, ja tenia les claus per consolidar un nou model de regulació de les relacions laborals en el que la força negociadora dels treballadors es veu molt limitada. I per últim, la necessitat d’un gran gruix de millores tècniques fruit de la deficient redacció del text inicial.

 • Rescatem-nos!

  Aquest mes de juny ha estat clau per definir, malgrat els fallits intents del Govern Espanyol d’ocultar la realitat, el rescat al sector financer espanyol. El 9 de juny semblava que s’instrumentava a través del Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB) però a la cimera europea del passat 28 i 29 de juny s’obriren les portes a la intervenció directa als bancs espanyols amb fons europeus. En qualsevol cas, polítiques força reveladores en la mesura que posen en evidència que el principal problema de l’economia espanyola són els desajustos del sector financer i no d’altres que han centrat la política del Govern Espanyol durant els últims mesos.

 • #Estudiants9N

  La nostra generació ha nascut en democràcia, l'acte del vot ens és totalment normal. Potser per aquest fet, nosaltres no ens conformem amb aquesta pseudodemocràcia que molts cops està més al servei de quatre o cinc banquers que de la societat. Volem una democràcia en què el poble sigui qui té el poder real i qui decideixi les decisions importants. Davant l'atzucac al qual ens ha dut l'estat de les autonomies actual, tenim molt clar que no tan sols podem votar el pròxim nou de novembre, sinó que tenim tot el dret a fer-ho.