Política Econòmica i Treball
 • Antoni Garcia Estevan

  Aconseguim el treball digne des del municipalisme

  Estem a un any i escaig de les eleccions municipals de 2019. A Esquerra Republicana tenim com objectiu prioritari la República. I aquesta República ho serà amb un treball digne o no ho serà. Els ajuntaments són el nivell de contacte més proper amb els ciutadans i aconseguir que la gent dels nostres municipis tingui un treball digne és també objectiu de les polítiques locals. La iniciativa del salari mínim de 1.000 euros aprovada per molts ajuntaments n’és un exemple. La concertació social amb els agents econòmics és l'instrument que a nivell nacional ha de permetre avançar en la qualitat del treball.

 • Josep Gallart

  Una llengua, un sistema operatiu. Ubuntu en català!

  La comunitat d'usuaris d'Ubuntu en llengua catalana neix a imatge de moltes comunitats voluntàries arreu del món que promou el sistema operatiu Ubuntu per donar suport als usuaris finals. Aquesta és una petita història de treball col·laboratiu que va néixer fa mes de 10 anys. La comunitat catalana d'usuaris d'Ubuntu aplega els usuaris de llengua catalana d'Ubuntu en totes les seues varietats. L'àmbit d'actuació del LoCo Team català (equip de la comunitat local) és principalment els Països Catalans, els territoris on es parla tradicionalment el català, on hi ha membres i voluntaris a pràcticament arreu de llur geografia.

 • Francesc Pougault

  El Tribunal laboral a Catalunya Nord

  De més a més pocs treballadors van a introduir recursos davant el Consell de Pru d'homes de Catalunya-Nord. Els CPH, a l’estat francès, són les jurisdiccions que tracten dels litigis individuals entre amos i assalariats. Els casos ultra majoritaris són les demandes d’assalariats per aconseguir pagaments de salaris i hores extres, maltractaments i assetjaments, acomiadaments improcedents o abusius. A tot l’estat francès es nota una baixa espectacular de les introduccions de nous afers; també a Catalunya-Nord : 256 recursos el 2016, 193 recursos el 2017 i 137 recursos el 2018.

 • Sopar productiu sobre internacionalització

  Pimes, talent i internacionalització, una aposta de futur

  En el darrer sopar productiu organitzat per la sectorial nacional d’Empreses vam comptar amb la presència dels convidats del president de la CECOT, n’Antoni Abad, i el director de l’AMEC, en Joan Tristany. També assistiren com representants d’Esquerra Republicana l’Albert Castellanos, secretari d’Hisenda del Govern, i l'Eva Baró, diputada al Parlament. Acompanyats per una trentena d’assistents, representants de diversos sectors empresarials i de l’administració catalana. Després d’esmentar la greu situació dels presos i preses polítics i demanar la seva llibertat vàrem iniciar el debat sobre internacionalització, els reptes i les realitats de les pimes i l’economia catalana.

 • Natàlia Mas

  Previsions catastròfiques sobre l’economia catalana

  L’any 2017 ha estat el quart any consecutiu de creixement robust de l’economia catalana, després del retrocés del període de crisi. Aquesta fase de fort creixement ha coincidit amb els anys de més intensificació del procés sobiranista, el que mostra com s’ha compatibilitzat perfectament una intensa etapa política amb elevades taxes de creixement. És rellevant destacar que l’economia catalana ha crescut sistemàticament per sobre de l’economia espanyola tant en els darrers anys com en els trimestres més recents.

 • Núria Pelay

  La cooperació sindical eina d'igualtat

  Una de les tasques menys conegudes que realitzem els sindicats catalans és la referent a la cooperació internacional. Sovint l’actualitat del dia a dia de casa nostra ocupa les portades i no deixa espai per conèixer la feina que es realitza en aquest camp. La cooperació sindical que desenvolupem és poc convencional i de les menys conegudes tant pel públic general com per les administracions públiques. D’acord amb els dictàmens de la OIT i l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 de Nacions Unides que resolen que “s’ha de promoure un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, amb ocupació plena i productiva així com treball digne per a tothom” encaminem la nostra cooperació i solidaritat per tal d’implementar el treball digne en aquells països en que no està plenament garantit.

 • Sergi Tudela

  La gestió responsable del corall vermell a Catalunya

  Exercir una gestió sostenible i responsable dels recursos marins, fonamentada en el principi de precaució i l’enfocament ecosistèmic, és una obligació per a qualsevol administració pesquera competent del món. Així ho estableixen les Nacions Unides, mitjançant la FAO, i ho recull la Política Pesquera Comuna de l’UE. El corall vermell (Corallium rubrum) és una espècie endèmica de la Mediterrània i les aigües atlàntiques adjacents que ha estat oficialment catalogada com a “en perill d’extinció” per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura a causa de la greu regressió de les seves poblacions durant les darreres dècades.

 • Gemma Espigares

  Màsters que cremen

  Finalment, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha renunciat. L'anunci, fet després de l'aparició extemporània d'unes imatges que la involucren en un furt d'unes cremes de bellesa en un supermercat, arriba tard, malament i lamentablement després d’haver intentat menystenir i desprestigiar la credibilitat d’una universitat pública.   El que és injust és la sospita generalitzada que s’ha creat a l’entorn del prestigi de les universitats, i especialment al voltant dels estudis de màster.

 • Eduard Cuscó

  La regulació del home sharing: amenaça o oportunitat?

  Més enllà de l'intens debat que la regulació de l'allotjament turístic ha generat al nostre país, però sobretot a Barcelona amb el pla especial urbanístic d'allotjaments, ara també caldrà que les administracions entomin el debat de la regulació de l'anomenat home sharing o llars compartides. Així, una vegada la Generalitat acabi amb el buit legal actual i tiri endavant amb el decret que ha de decidir quin serà el marc general del lloguer d'habitacions, seran els municipis els que un any després, a través de les seves ordenances i plans especials, hauran de decidir com s'hi adapten.

 • Free Bassa

  Free Bassa. Manifest del Primer de Maig

  Les treballadores i treballadors republicans per la llibertat dels presos polítics Companyes i companys, Un altre any ens trobem celebrant la jornada més emblemàtica del moviment sindical: el Primer de Maig. I de nou ho fem davant del monument a Francesc Layret, una persona que hi destacà, entre altres facetes de la seva vida, pel seu compromís en la defensa d’una justícia social al servei dels treballadors. En els primers anys del segle XX Layret ja tenia la convicció que “republicanisme i obrerisme són una mateixa cosa”, i va palesar que una de les característiques més importants dels moviments socials a Catalunya era precisament “patir una política de repressió periòdica per part d’un Estat espanyol que manifesta una incomprensió i un recel per la societat catalana; política basada en un règim d’arbitrarietat i d’excepció”.

 • Joaquim Bosch

  Fake news: R+D als pressupostos

  Què fa el govern amb els nostres impostos? Normalment ens fem aquesta pregunta quan es presenten els pressupostos al Parlament o al Congrés. Aleshores tothom en destaca el que més li crida l’atenció, o el que més li convé. Els uns que gastarem tant en això, que és més del que mai s’havia fet. Els altres, que gastarem poc en allò, que és fins i tot menys que els anys anteriors. Els grans titulars són per a ensenyament, sanitat i obres públiques. Perquè, com tothom sap, ser modern consisteix en fer anar asfalt i ciment.

 • Alba Balcells

  Catalunya, referent mundial de la garnatxa

  Quan Pablo Picasso va arribar a la Terra Alta l’estiu del 1898, tenia setze anys i estava malalt d’escarlatina. Sota aquells murs dels Ports hi va trobar la calma, la salut, però també la fascinació i el vincle que més endavant acabarien impactant en el seu univers cubista. «Tot el que sé ho he après a Horta», deia. I així encara ho expliquen amb orgull els seus habitants. El cap de setmana del 14 i 15 d’abril, la Terra Alta acull la sisena edició del concurs “Grenaches du Monde”.

 • Mingo Meseguer

  Preparant el Primer de Maig

  D’aquí a uns dies celebrarem l’1 de Maig, la jornada més emblemàtica del moviment sindical. Habitualment aquesta jornada té dos vessants; d’una banda la de retre homenatge a totes les persones que han lluitat pels drets de la classe treballadora; i d’una altra refermar el seu caràcter reivindicatiu, amb la reclamació de millors condicions laborals, salaris i pensions, i de lluitar contra la precarietat laboral, la temporalitat i les prolongacions de jornada entre d’altres. Tanmateix, aquest any serà diferent.

 • Josuè Sallent

  Innovació social, la intel·ligència col·lectiva al servei de la societat

  Cada cop més sentim a parlar de la innovació social. Una definició àmpliament consensuada és la d’un procés per desenvolupar i desplegar solucions eficaces, efectives i sostenibles als reptes socials complexos o sistèmics en què participen d’una manera col·laborativa un conjunt d’actors: administracions públiques, empreses, tercer sector o els ciutadans organitzats. Cal afegir, a més, que el valor creat ha de revertir en la societat en el seu conjunt i no als seus membres per separat.

 • Isaac Albert

  Mercats municipals, present i futur

  L’aposta d’Esquerra Republicana pels mercats municipals és ferma. Creiem en els mercats municipals, en el que representen i en el que aporten als nostres municipis. A principis d’aquest any, i des de la Diputació de Barcelona, hem presentat el programa “Reempresa en els Mercats Municipals”. Un programa que busca facilitar i millorar la transmissió de parades i l’ocupació de les parades disponibles en els mercats municipals i, a més a més, visualitzar els mercats municipals com un espai de bones oportunitats per reprendre nous negocis.

 • Enric Vinaixa

  Lluita contra la precarietat laboral? (rèplica al titular de C's)

  Fa pocs dies el grup parlamentari Ciudadanos del Congrés de Diputats, va registrar una proposició de Llei amb el nom de lluita contra la precarietat laboral. Aquest projecte al seu entendre, amb un nou model de contracte únic, la motxilla austríaca i un anomenat “bonus” d’estabilitat empresarial, dóna solució a la precarietat laboral. La pretensió de reformar la normativa laboral, aprofitant conjuntures polítiques a cop de titular populista, és una greu irresponsabilitat, sobre tot després de fer una lectura a la proposta, la qual com a mínim deixa marge a una major precarització, concretant sols alguns aspectes força irrellevants i insinuant la pèrdua de drets, posant en la safata d’entrada el fer i desfer en un mercat liberal, apostant per un canvi en la forma d’indemnitzar, a la baixa, i apel·lant la destrucció de drets, per mitjà de noves formes d’extingir llocs de treball col·lectivament.

 • Acció Política - comissions sectorials

  Tenim molts temes sectorials...però, així no!

  Des de les diferents sectorials us podríem parlar de molts temes que incideixen en la nostra ciutadania i com des d’Esquerra Republicana treballem per avançar cap a polítiques socials més justes i cap a una gestió al servei de les persones. Us podríem parlar de transparència i ètica públiques, d’emprenedoria social, d’uns serveis d’ocupació al servei de les persones, d’unes relacions laborals més justes, de com avançar cap a unes administracions públiques i un model de seguretat i emergències  al servei de les persones, de com esdevenir un actor internacional responsable, compromès i solidari amb la justícia i els reptes globals en els àmbits de la cooperació i la  pau.

 • Eba Ferris

  Feminització de la pobresa o la necessitat que la República tingui nom de dona

  2018 i encara a les beceroles de la plena igualtat. Aquestes desigualtats vulneren drets tan fonamentals que depenent del sexe amb què naixem, ens determina, fins hi tot, quelcom tan fonamental com la salut fins al final de la nostra vida. Em refereixo a la pobresa, la feminització de la pobresa. Podríem parlar molt sobre aquest problema, però voldria fer èmfasi en com es “construeix”, què fa que la dona, cada vegada més, arribi a la vellesa en condicions econòmiques més dures, que intervenen doncs en una pitjor qualitat de vida i per tant en una salut més precària.

 • Marta Espasa

  L’impost sobre begudes ensucrades envasades

  L’informe de la OMS de 2016 recomanant l’aplicació d’impostos sobre les begudes ensucrades per a frenar el preocupant ritme d’obesitat que s’està instal·lant en les nostres societats, i sobretot en els infants, va fer que la Generalitat apostés per aquesta tendència innovadora en matèria de fiscalitat i implantés aquest impost al maig del 2017. A Catalunya, el 13% dels infants pateixen obesitat i el 19% sobrepès, i el 22% dels menors de 15 anys prenen diàriament aquest tipus de begudes, percentatges que van augmentant any rere any.

 • Àngels Pi

  Contractació pública socialment responsable

  Nous criteris de la Llei de contractes del sector públic Les Directives 2014/23/UE, i 2014/24/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014, relatives a l’adjudicació dels contractes de concessió i sobre contractació pública respectivament, van donar un termini per a la seva transposició als ordenaments jurídics estatals, que finalitzava el 18/04/2016. La majoria d’estats europeus amb economies avançades, van accelerar la transposició d’aquestes directives de quarta generació.